مربی، گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جیرفت، جیرفت، ایران
چکیده: (2929 مشاهده)
مقدمه: با توجه به ابتلای روز افزون بیماری کووید- 19 شناخت ویژگی های بالینی این بیماری از جمله شناسایی اولین علامت بیماری و اختلال بویایی، چشایی و عوامل مؤثر بر آن به نظر می رسد قدم مؤثری بر تشخیص زود هنگام بیماری باشد، این مطالعه با هدف بررسی میزان اختلال بویایی و چشایی و عوامل مرتبط با آن در بیماران قطعی مبتلا به کووید- 19 طراحی و اجرا گردید. مواد و روش ها: در این مطالعه تعداد 158 بیمار مبتلا به کووید- 19 وارد مطالعه شدند. داده ها بر اساس چک لیست محقق ساخته و با معاینات پزشک متخصص گوش و حلق و بینی تکمیل گردیده است، بعد از ورود داده ها به نرم افزار SPSS نسخه 21 شاخص های مرکزی و پراکندگی محاسبه و جهت بررسی روابط بین متغیر ها از آزمون های مربع کای، تی مستقل و رگرسیون استفاده شد. نتایج: در افراد این مطالعه اولین علامت ظاهر شده در 66 مورد (8/41 درصد) تب، در 31 مورد (6/19 درصد) سرفه، 27 مورد (1/17 درصد) گلودرد، در 20 مورد (7/12 درصد) اختلال بویایی، 9 مورد (7/5 درصد) اختلال چشایی، سه مورد (9/1 درصد) کاهش سطح هوشیاری و دو مورد (3/1 درصد) تهوع گزارش شده است. در این افراد اختلالات بویایی در 37 نفر (4/23 درصد) و اختلالات چشایی در 47 نفر (7/29 درصد) مشاهده شده است. بحث و نتیجه گیری: در این مطالعه بیماران کووید- 19 طیف گسترده ای از علائم بالینی و غیراختصاصی را نشان داده اند که به نظر می رسد یکی از تظاهرات بالینی قابل توجه اختلال بویایی و چشایی باشد که ممکن است قبل از هر علامت دیگری در بیماران رخ دهد. بنابراین با توجه به اهمیت جداسازی بیماران جهت پیشگیری از انتقال بیماری بهتر است آموزش ها و توصیه های لازم به جامعه داده شود.
Bahonar A, Moslemi Kia J, Mohammadkhani M, Fariabi R, Rezabeigi Davarani E, Adhami Moghadam F, et al . Evaluation of the first symptom and evaluation of olfactory and taste disorders during the course of the disease and its related factors in patients with COVID-19. 3 2021; 2 (1) :286-293 URL: http://military-health.ir/article-1-62-fa.html
باهنر علیرضا، مسلمی کیا جواد، محمدخانی مینو، فاریابی رضا، رضابیگی داورانی عصمت، ادهمی مقدم فرهاد، و همکاران. و همکاران.. بررسی اولین علامت ظاهر شده و ارزیابی اختلالات بویایی و چشایی در طول دوره بیماری و عوامل مرتبط با آن در بیماران مبتلا به کووید-19. 1. 1400; 2 (1) :286-293