:: دوره 1، شماره 3 - ( شماره 3- پاییز 1399 1399 ) ::
جلد 1 شماره 3 صفحات 155-147 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط بین تغییر در رفتارهای مرتبط با سلامتی بعد از شیوع کووید-۱۹ با پریشانی روانشناختی
سید سجاد حسینی ، سهراب نصرتی ، سارا نژادی ، سمانه قاسمی ، امیر وزینی طاهر*
گروه آموزش دانشگاه تهران
چکیده:   (3075 مشاهده)
مقدمه:با شیوع ویروس جدید کرونا به نام کووید-۱۹ تغییرات منفی در رفتارهای سلامتی، مانند فعالیت بدنی، سیگار کشیدن، مصرف الکل و خواب در کل جهان ایجاد شده است. از زمان شروع همه گیری، محدودیت های رفت و آمد، فاصله گذاری اجتماعی و تعطیلی بسیاری از اماکن عمومی اتفاق افتاد. مجموع این رویدادها منجر به عواقب منفی در سلامت روانی و جسمانی افراد شده است که نیاز به بررسی دقیق عوامل زیربنایی آن وجود دارد. از این رو در تحقیق حاضر ارتباط بین تغییر در رفتارهای مرتبط با سلامتی بعد از شیوع کووید-۱۹ با پریشانی روانشناختی بررسی شد.
مواد و روش ها: یک پیمایش آنلاین با کمک پیام رسان های اجتماعی در اختیار دسته وسیعی از مخاطبان قرار گرفت. جامعه تحقیق شامل همه افراد ایرانی بزرگسال ۱۸ ساله و بیشتر بود. جمع آوری اطلاعات در اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ انجام شد. پریشانی روانشناختی با استفاده از مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS 21) ارزیابی شد.فعالیت بدنی با استفاده از پرسشنامه بین المللی فعالیت بدنی (IPAQ) ارزیابی شد. این پرسشنامه شامل سوالاتی است که وضعیت فعالیت فیزیکی را مورد بررسی قرار می دهد و فعالیت بدنی را در سـه دسـته ضـعیف، متوسـط و شـدید دسته بندی می کند، در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج:۱۴۰۰ نفر (با میانگین سن ۱۳.۷ ± ۴۳.۴) که اغلب و نزدیک به نیمی از آنها حداقل دارای یک بیماری مزمن بودند در تحقیق شرکت کردند. تقریباَ نیمی از شرکت کنندگان گزارش کردند که از زمان شروع همه گیری کووید-۱۹ دچار کاهش فعالیت بدنی شده اند. نیمی از شرکت کنندگان تغییری در کیفیت خواب گزارش نکردند و اغلب آنها تغییری در استعمال دخانیات از زمان شیوع کووید-۱۹ گزارش نکردند.آزمون رگرسیون خطی نشان داد که ارتباط معناداری بین افزایش افسردگی، اضطراب و استرس با تغییرات منفی در نمره ترکیبی تغییر در رفتار سلامتی وجود داشت. همچنین این آزمون نشان داد که در مقایسه با تغییر مثبت یا عدم تغییر، تغییر منفی در رفتارها با احتمال بالاتر افزایش افسردگی، اضطراب و استرس در ارتباط بود.
بحث و نتیجه گیری:یافته های ما پیشنهاد می کند که تغییرات منفی در رفتارهای سلامتی جامعه طی دوران شیوع کووید-۱۹ با افزایش پریشانی روانشناختی ارتباط مستقیم دارند. بر اساس نتایج لازم است هر چه سریع تر اقدام پیشگیرانه و درمانی در خصوص مشکلات سلامت روانی در دوران شیوع کووید-۱۹ انجام شود.
واژه‌های کلیدی: :کووید-۱۹، افسردگی، اضطراب، استرس، رفتارهای سلامتی، سلامت روانی
متن کامل [PDF 219 kb]   (1293 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1399/7/20 | پذیرش: 1399/10/21 | انتشار: 1399/11/6


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 1، شماره 3 - ( شماره 3- پاییز 1399 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها